Piwnica Łódzka znajduje się w naszej kamienicy, zaraz pod naszym Hostelem.
Jest to kameralny lokal, który zarówno sprawdza się na spotkania rodzinne, spotkania biznesowe czy randki.
Szef kuchni Sebastian Spychała łączy w swojej kuchni tradycję z nowoczesnością.
Razem z Piwnicą Łódzką organizujemy pełne wyżywienie dla naszych rezerwacji grupowych. Od śniadań, przez lunch i kolację, kończąc na przerwach kawowych i cateringu.
To właśnie w naszej restauracji można poznać smaki regionu łódzkiego w nowym wydaniu.
Menu jest krótkie i zmienne sezonowo i oparte na daniach regionu łódzkiego.
Kto lubi dobrze zjeść musi nas koniecznie odwiedzić.
Szef kuchni Sebastian Spychała
Sebastian Spychała pracę zaczynał pod okiem Darka Kuźniaka w restauracji Revelo, później pracował w restauracji Polskiej, był szefem kuchni w kilku znanych restauracjach w Łodzi – to tylko niektóre z miejsc, gdzie można było spróbować jego kuchni. Od przeszło trzech lat jest właścicielem i szefem kuchni rodzinnej restauracji Piwnica Łódzka, w której gościom serwuje dania jakie pamięta z dzieciństwa w nowej odsłonie, bazując na regionalnych produktach. Sebastian Spychała pracuje w gastronomii 16 lat. Z tego przez ponad 9 lat na stanowisku szefa kuchni. W 2011 roku był gospodarzem i nauczycielem w Szkole Dobrego Smaku (zorganizowanej w ramach VIII Festiwalu Dobrego Smaku w Łodzi) u boku gwiazd – Andrzeja Polana oraz Grzegorza Łapanowskiego.
Nagrody i wyróżnienia
Festiwal Restaurant Week (kwiecień 2016)
Restauracja zdobyła pierwsze miejsca w trzech kategoriach:
– najlepsza restauracja (całokształt doświadczenia)
– najlepsze jedzenie
– najlepsza atmosfera
Ambasador Łódzkiej Gastronomii – (wrzesień 2016) – szef kuchni Sebastian Spychała został wyróżniony
za konsekwentne promowanie łódzkiej kuchni wśród gości swojej restauracji, za odkrywanie na nowo lokalnych smaków i przywracanie świetności zapomnianym potrawom regionalnym.
Tripadvisor Polska – Certyfikat Jakości (2017 rok, 2018 rok, 2019 rok) z tytułu niezwykle wysokich ocen stale przyznawanych przez podróżnych.
Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska – rekomendacja na 2018 r. jako jedyna regionalna restauracja w Łodzi.
Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska – rekomendacja na 2019 r. jako jedyna regionalna restauracja w Łodzi.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku – Poznań – sierpień 2018 r. – wyróżnienie za pyszną czerninę i dobry smak w naszej restauracji.